Kontrola temperature

Kako kontrolirati temperaturu i zaštititi lijekove, vakcine i osjetljive proizvode u hladnjacima tokom ljeta?

srijeda, 11.08.2021. - 13:40

Vruće ljeto predstavlja poseban izazov za skladištenje osjetljivih tvari, lijekova, vakcina i drugih proizvoda koji se moraju skladištiti na sobnoj temperaturi. Kako biste osigurali da se u vašoj rashladnoj opremi ne pojave kritična odstupanja temperature, donosimo vam niz savjeta koje možete koristiti u svom svakodnevnom poslu.

Toplina - najveća prijetnja skladištenju osjetljivih proizvoda

Previsoka temperatura predstavlja poseban rizik u skladišnim prostorima i prostorijama sa hladnjacima i zamrzivačima, a u slučaju kvara vaše rashladne opreme, negativne posljedice za vaše proizvode su neizbježne.

Čega biste trebali biti svjesni?

Evo nekoliko stvari koje treba imati na umu kako biste izbjegli bilo kakva odstupanja tokom ljetnih mjeseci:

  1. Velike fluktuacije temperature rashladne opreme tokom ljeta ne iznenađuju. Da biste smanjili rizik od prekomjernih oscilacija, preporučujemo upotrebu sistema za praćenje temperature s kontinuiranim nadzorom i alarmima, kako biste na vrijeme bili upozoreni na moguće promjene. Na ovaj način možete pravovremeno reagirati prije nego što odstupanje postane nedopušteno.
  2. Obavezno uzmite u obzir rashladni kapacitet vaše opreme. Ako se rashladna oprema nalazi u prostoriji koja je toplija nego inače tokom ljeta, oprema se ne može hladiti kao u optimalnim uslovima. Iz tog razloga, važno je uzeti u obzir količinu proizvoda koju stavite u hladnjak - veća količina unutar uređaja neće se moći hladiti istom brzinom kao u normalnim uvjetima! Ako koristite sisteme za kontinuirano praćenje temperature, možete pratiti koliko je vremena potrebno da se temperatura stabilizuje kada se novi proizvodi stave u uređaj i uporediti to s uobičajenim vremenom.
  3. Povećanje temperature okoline također automatski utječe na temperaturu toplijih područja uređaja, što može rezultirati kritično visokim temperaturama u vašoj opremi. Na ovim mjestima temperatura može biti viša od normalne, pa biste trebali razmisliti hoćete li uopće koristiti ove prostore tokom ljetnih mjeseci.
  4. Ako je vaša roba izložena sunčevoj svjetlosti na prodajnom mjestu, predlažemo mjerenje i snimanje temperature u područjima koja su direktno izložena suncu, kako bi se osiguralo da dnevna temperatura u tim područjima nije kritično visoka.

Šta možete učiniti da zaštitite svoje proizvode ljeti?

Srećom, postoji mnogo mogućnosti da se izbjegnu velika odstupanja temperature tokom ljeta. Evo nekih od njih.

  • Budi pažljiv! Najvažnija stvar koju možete učiniti je koristiti sustav za praćenje temperature koji kontinuirano prati temperaturu vaše opreme i skladišnog prostora i obavještava vas u slučaju da se temperatura približi kritičnoj razini. To će vam omogućiti pravovremeno upravljanje oscilacijama temperature i izbjegavanje uništavanja vaše dragocjene robe.
  • Pobrinite se da rashladna oprema ima dovoljno prostora! Rashladnoj opremi treba puno prostora kako bi mogla odbiti nepotrebnu temperaturu. Preporučujemo odvajanje od zida kako biste smanjili dodatnu toplinu. Osim toga, mora biti dovoljno prostora i zraka iznad i sa strane. Vaša rashladna oprema bolje će raditi što više može odvoditi toplinu, a također će vam omogućiti i manje račune za struju. Svojoj rashladnoj opremi možete pomoći i, na primjer, snižavanjem sobne temperature uključivanjem klima uređaja ili otvaranjem prozora ujutro kako bi topli zrak mogao izaći.
  • Da biste se dodatno zaštitili od sunčeve svjetlosti, upotrijebite zavjese ili druge metode za smanjenje količine sunčeve svjetlosti koja izravno utječe na vašu opremu i predmete.
  • Uzmite u obzir količinu proizvoda koju ste stavili u hladnjak - u velikim količinama se vaš uređaj neće pravilno ohladiti. Kada napunite rashladnu opremu novim proizvodima, temperatura će porasti ako prethodno nije bila u frižideru. Stoga je vrlo važno distribuirati nove proizvode koje stavljate u aparat na nekoliko uređaja ili ih postepeno stavljati u rashladni uređaj.

Koje rješenje predlažemo?

Kako bismo osigurali da je naša roba osjetljiva na temperaturu u rashladnim jedinicama tokom ljetnih mjeseci, predlažemo upotrebu sistema Eupry za kontinuirano praćenje temperature. Ovo rješenje idealno je za automatizirano praćenje stanja okoliša jer putem internetske aplikacije uvijek imate pristup podacima o temperaturi, a u slučaju odstupanja obavijestit će vas besplatnim SMS-om ili e-poštom, čak i vikendom ili radnim danom kada niste fizički prisutni na poslu.

Ako tražite idealno rješenje za kontinuirano praćenje temperature i želite osigurati osjetljive proizvode bez zastoja, pogledajte Praćenje temperature i vlage za više informacija.

Tekst je preuzet sa službene web stranice Eupry.